Aktiviteter

Bad, brygga och bastu

Bad, brygga och bastu sammanfattar för många vad Ekenäs kan erbjuda – och då inte bara under sommarmånaderna. Kommunen har numera ställt en mobil toalett vid badplatsen och den föreningsägda bryggan har förstärkts. För de yngsta har ny sand tillförts. Men framförallt är det den populära vedeldade bastun som lockar badare året om. Läs mer och boka bastun under rubriken Bastu.

Nya Ekenäs Samfällighetsförenings bastu

Boule för trevlig social samvaro

På samfällighetens lek- och bollplan finns det plats för många olika aktiviteter för både barn och äldre. Tidigt anlades här en boulebana som användes mer sporadiskt. Men sedan ett par år tillbaka har ett gäng av föreningens herrar bildat en bouleförening som träffas varje onsdag för seriös tävling och trevlig social samvaro. Spelets franska ursprung kan anas i den huvudbonad som pryder deltagarna. Boulebanorna är tillgängliga för alla som är intresserade.

Boule

Förbättrad lekplats

Lek- och bollplanen lockar till många aktiviteter, inte minst bland de yngre. Fotbollsmål, gungor, sandlåda och klätterställning har funnits länge. Men i år kunde föreningen, tack vare Kalmar kommuns så kallade Bygdepeng, förstärka och förnya lekplatsen. Nytt för i år är klätterstockar och en strandad eka som lockar till motion och kreativa lekar.

Nya Ekenäs Samfällighetsförenings lekplats

Aktiviteter i sommar

Ekenäs fantastiska läge vid Kalmarsund erbjuder aktiviteter kopplade till både hav och skog. För barn- och ungdom arrangerar Ekenäs båtklubb en populär seglarskola en vecka varje sommar. För den som är intresserad av båtliv finns alltifrån kanoter till allmogebåtar. Möreleden lockar många med sin varierande natur- och kulturhistoria. Sommaren 2019 målade Södermöre hembygdsförening delvis om Ekenäs hamnmagasin. Varje år i juli arrangerar föreningen en pubafton vid hamnmagasinet.

Numera finns det också ett litet ekologiskt och närproducerat stenugnsbageri nere i samhälle. Verksamheten har utvecklats och har blivit mycket populärt bland såväl invånare som turister. www.ekenashantverksbageri.se

Nya Ekenäs Samfällighetsförening, segling